Senaste nytt från Sura

Sura kommun erbjuder arbete för skoltrötta

Kommunen erbjuder skoltrötta elever ”feriearbete” istället för skola för elever som är folkbokförda i Surahammars kommun. Man erbjuder dem ett roligt obetalt arbete där de får möjlighet att arbeta med erfarna medarbetare som ger en bra inblick i arbetslivet i kommunens förvaltningar. Ansökningsformulär finns på kommunens webbsida.

Jobbmässa i Sura

I helgen har det varit en Jobbmässa på Gyllene Hjulet med syfte att sammanföra företag som söker medarbetare med villiga jobbsökande ungdomar med framtidsvisioner. Ett 10-tal företag ställde ut med sina lockande erbjudanden. 

Tyvärr var det inte många besökare eftersom det var hockeymatch och rally för A-traktorer på Snickarbacksbanan samma dag, Fler äldre besökte dock mässan.

– Man får ju gratis pennor och godis, sa en av dem förtroligt till oss.

Näst fattigaste kommun?

Surahammar är Sveriges näst fattigaste kommun. Nyheten slog ner som en bomb när SVT publicerade den 2014. Det var bara Laxå som var sämre. Men vad har då hänt tio år senare: kommun

Bristande framtidstro

Jonna Olsson (M) menar att kommunen har en viss bristande framtidstro, delvis beroende på omvärldsläget. . Vice ordförande i kommunstyrelsen, Petter Kennelsson (SD), tycker att ekonomin påverkar hans politiska arbete. Han kan inte resa och ta in på hotell som han vill.

– Vi måste se till att det viktigaste som skola och vård och omsorg fungerar med de medel vi har. Men till större satsningar utöver det saknas det pengar så klart, säger ekonomiansvarig Kicki Sordin.

Surahammarsborna vi har pratat med tror inte att ekonomin kommer att förbättras i framtiden.

– Nej, det kommer säkert inte bli någon förändring. Det är ju för sent för allting här, säger Nicolai Gäddfärs, tränare för Sura Mullvadare.

Men det finns optimister också

En med stor framtidstro är indianhövdingen Uncas Bergkvist, som sett sin indanby på Håggårsgärde växa och frodas. Idag är det Suras största turistattraktion. Omsättningen har ökat markant sedan man införde kobingo och indianskt kasino.


Förutom inidianbyn lockar Sura med billigt boende, enkel etabelarande av företag samt närheten till Västerås med bil eller rälsbuss. På sikt borde det ge resultat, vi är ju ändå en gammal och gedigen bruksort med mycket kunskap och erfarenhet, säger Ottar Morgonrock, ställföreträdande ordningsman på Sura Bruk.

Region Skåne byter språk

Enligt lokala medier kommer Skånes regionstyrelse att ta ett historiskt beslut kommande regionmöte i april. En majoritet är villiga att införa svenska som länsspråk. Anledningen sägs vara att de är trötta på att resten av landet och även andra EU-länder inte förstår vad skåningarna säger. 

Naturligtvis finns det en motståndsrörelse från framför allt Skånepartiet som motsätter sig förslaget. Samt att lokalaktivisten Torrben Pajludden hotar med att bränna alla filmer med Edvard Persson framför stadshuset.

Narkotikahunden på plats

Slugger är påtänd inför uppgiften

Nu är narkotikahunden Slugger på plats hos Surapolisen. Den ska framför allt användas för att hålla knarket borta från skolor, fritidsgård och allmäna platser där ungdomar samlas. Men först ska både Slugger och hundföraren Jens Peppartratt tränas. Bland annat genom att prova olika narkotiska preparat så att jycken kan få upp vittring. Och det är en krävande provperiod innan de syns ute på fältet.

Polishunden Pluto reagerade positivt på att få en hundkompis, rapporterar konstapel Runar Mutterbräcka.

Död man hittad i bil – har identifierats

Helmur Nordkloss upptäckte en främmande bil på sin morgonpromenad. I bilen fanns en död man. 

Landsfiskalen Runar Mutterbräcka kallades till platsen och kan meddela att upptäckten är identifierad. Det visade sig vara en brun Volvo Amazon 1966 års modell med giltiga bildäck samt en lättare plåskada på vänster framskärm.

Vi är oändligt tacksamma…

Badsäsongen närmar sig…

…att Ungern inte vinner årets Melodiskandal med sin obegripliga tango ”Ryba, yaka zhalyt” (fisken som svider)

…att vår utgivare av Bruksbladet erbjuder livstids gratis prenumeration om du fyller i din epostadress längst ned på sidan…

…att vi närmar oss vår och sommar för varje dag som går…

// Frisyrlimmare Fegbert Wildvante, Kattmatsföreningen Sura Bruk.

Lämna en kommentar