Ska det börja skjutas nu?

Nu har Sura Hemvärn varit på veckoslutskurs med Försvarsmakten i Norberg. Med ny glöd i blicken kommer de nu hem och börjar prata om att vi suringar ska vara förberedda för krig.
– Va? Med vem, undrar vi? Det finns väl ingen som vill anfalla och intaga Sura?
Ja, möjligen Sannfinländarna i Ramnäs då. Men dom är taskigt beväpnade. Med slangbella, svordomar och luftgevär kommer de inte långt..

Vi på Bruksbladet är mycket skeptiska mot sådana rykten. Men Hemvärnet må rusta sig i frid och roa sig så länge ingen blir skadad.

Vad har hänt sen sist då?

I år klagar inte snöskottarna

Och det är skönt, vi minns hur det var förra året. Nu meddelar Snölagets (Parklaget sommartid) koordinator, Stigbert Mandelsten, att de skottar så svetten lackar. Dessvärre fryser svetten till is på kroppen på vägen hem och de vill därför få gratis bastu av kommunen. Så de är förstås aldrig riktigt nöjda. Kommunens vice ordförande, Gösta Sordin, vill inte uttala sig och lägger locket på.

Sura Blås Julkalender anmäls

Kvinnosakskämpen Amanda Hildemur (FI) har anmält kalendern till JO (Jämtlands Ombudsverk för Jämt ställda frågor). Hon klagar på att det bara är lättklädda män i kalendern och menar att hälften borde vara kvinnor.
Sura Blå har besvarat ärendet med att det är inga kvinnor i laget och menar att kvinnohockeyn är fria att göra sin kalender. Kvinnohockeyn som endast består av tre utespelare, två backar och en forward, har inte kunnat nås för kommentar.

Svinpesten är över i Sura

Samtliga 8 grisar som drabbats i kommunen har nu tillfrisknat med hjälp av antidepressiv kortisonsalva och injektioner av grisvaccin med vitaminer samt samtalsterapi. De är nu helt friska och kan slaktas och ätas upp, säger lantbrukaren och kommunveterinären Magne Slåttergök.

Föreläsning om när minnet sviktar

I Folkets Hus har en föreläsning ägt rum av Olof Dolme, författare till boken ”Konsten att minnas allt”, om hur personer med minnessvårigheter, till exempel frekventa minnesluckor, orala hjärnsläpp, pannlobsförstoppning eller akut kroniskt minnesläckage, kan träna upp sig på komma ihåg saker bättre genom så kallad hjärngympa, hjärntvätt och anteckningsbok. Det var fullsatt i salongen och lång kö utanför.
Vi frågade några som varit på föreläsning om de lärt sig några nya knep?
– Tack, bara bra. Vad var du frågade igen? undrade en äldre herre ursäktande…
– Det var fantastiskt vad han kom ihåg mycket. Jag vet knappt var jag bor, sa en anonym besökare som var osäker på sitt namn.
– Sorry grabben, jag fick inte igång hörapparaten, sa änkan Zetterkvist, men jag applåderade ändå.

Sticka ihop med Ulla

Ullas Garn & Handarbete har startat handarbetsträffar där alla intressreade tar med sitt handarbete och handarbetar och skvallrar lite tillsammans. Träffarna har varit välbesökta och många tar också med sig bullar och kakor till kaffet.
– Vi virkar grytlappar, stickar raggsockor och syr kläder tillsammans. Vi har även med andra handarbetare som träslöjdare, kroppsbyggare, självtatuerare och en som till och med spelar schack mot sig själv, säger Ulla Garnström.

Suramål och andra språk

Det talas många tungomål i samhället även om suramålet självklart dominerar. Med anledning av det kommer Biblioteket att bjuda in till språkcafé där olika språk presenteras. Besökarna får lyssna på en kort föreläsning ur boken ”Vad gör kungen på natten” av Love Paddelman, på tretton olika språk utan simultantolkning. Man bjuder också på kaffe och marsipanmandelkubb (från Hedströms Café). Texten läses även på indianska för att locka indianderna från tältbyn på Håggårs Gärde, meddelar biblotekets Stina Stampe-Blädderbäck..

Relativt lungt på samhället

Krig, svinpest, minnesstunder, stickmaffia och språknördar. Men hur är det med tryggheten då och buset? Vi frågar landsfiskal Runar Mutterbräcka på Polisstationen.

Enligt Runar är det lugnt med buset, inte värre än vanligt vintertid. 
– Det är värre på sommaren. Ett och annat slagsmål och snatterier får man alltid räkna med och några halkolyckor och bilkrockar.
Ett större tillbud hade vi dock på nyårdagens morgon då en person hotade med att hoppa från vattentornet. Det visade sig att brandkårens stege inte räckte mer än tre våningar. Och att fånga någon i brandsegel från den höjden ansågs ohållbart. Medan vi dividerade hur vi skulle rädda honom så tröttnade han och tog hissen ner välbehållen och skällde ut oss för bristande kreativitet.

Kortnyheter

✼ Rälsbussen går enligt tidtabellen igen meddela tågmästaren
✼ Korv-Anton meddelar att det var succé med julkorv i bröd med sillsallad
✼ Antalet inlagda covidsjuka har ökat något efter helgerna enligt Sjukstugan
✼ Suras Elbilsrally är inställt i år igen p g a brist på elbilar och laddmöjligheter
✼ Dags att anmäla sig till Smerännet i februari

Vi ber att få återkomma om det händer något mer i Sura
Och prenumerera gärna på våra nyheter – helt gratis!

// Tuggummi-donator Emerald Flaskspett, Sagavägen.

Lämna en kommentar