Sura frågor utan svar

Är det kört eller finns det hopp? Den frågan snurrar i många skallar. Är det vinter eller vår? Krig eller fred? Vem vinner Suramellon i år? Ska Sura Blå rycka upp sig? Går rälsbussen? Kommer mina barn hem från skolan? Kommer jag att få sparken eller tandställning? Eller kommer jag att ramla ner i ett potthål och bara försvinna?
Bruksbladet har dessvärre inga svar på dessa livsavgörande frågor, men vi ber våra läsare svara om de kan i vårt kommentarsfält längre ned på sidan..Alltid hjälper det någon

Vi börjar i alla fall med Suras potthål

Vägunderhållet är under all kritik tycker våra läsare. I måndags försvann en blå Folkvagn ner i ett av potthålen på Bruksgatan. Vi hittar hål överallt på vägarna, stora som små. I ett av dem hittade vi en igelkottbo med tre kottungar, i en annat hål låg en redlöst berusad Surabo som vi inte vill publicera namnet på (men ni vet nog ändå). Från sjukhuset rapporteras många potthålsskadade av suringar som cyklat omkull och äldre som kört ner med rollatorn i hålet och inte kunnat ta sig upp. I Ramnäs försvann en hel refug i förrgår.

Helmer Språngmule (s) på Gatukontoret känner till problemen och en parlamentarisk interutredning är tillsatt för att lösa det.

– Vi vill i samband med det upplysa allmänheten om att potthål inte är publika pottor avsedda att göra sina behov i, säger han, ty även detta har påträffats.

Uppkopplad hjärna med USB

Det nystartade hajtäck-bolaget Vessla hävdar att de lyckats operera in en usb-port direkt i skallbasen på en försöksperson från Virsbo, för att se om man med tankens kraft kan styra TVn eller t ex en uppkopplad jukebox eller drinkmixer.

– Lyckas vi kan det vara det första steget i människa-maskinkommunikation (MMK) och bli en internationell miljardaffär med tiden, säger den ivrige ingenjören Elof Mustig till Bruksbladet.

Blix-Manne som faktiskt kan vara lite klurig emellanåt sa varnade på vägen hem: – Vad händer som man ansluter skallen via USB med en datamaskin som raderar eller laddar skallen full med en massa nollor?

Varning för ryska spioner

SÄPO och lokalpolisen uppmanar suringarna (och alla andra) att vara extra försiktiga med sina allra värsta hemligheter samt undvika att säga sitt login till banken i större grupper och folksamlingar. Man misstänker att Ryssland spionerar på Sverige för att kunna slå ut viktig infrastruktur, som t ex snusleveranserna eller Bingolotto, i en tänkbar konflikt. Surapolisen varnar:

– De känns bäst igen på ryssmössa med kikarsikte och att de talar ryska flytande. säger landsfiskal Runar Mutterbräcka. 

Tant Snuskig i sin mask

Musikafton på Gyllene Hjulet

Fd musiklärarinnan Tilda Lingonflak gör entré som Tant Snuskig och lanserar sin första låt ”Gunga mig som en gunghäst” under Sura Seniorers Musikafton i Folkets Park, berättar hon, ackompanjerad av dragspelaren Arne Björkhög.

Isproblem för Sura Blå

Flera matcher har fått ställas in efter att den underentreprenör som fått i uppdrag att ta hand om vägunderhållet även sandat isrinken. Kommunen kräver nu att entreprenadföretaget ska ersätta Sura Blå för förlorade intäkter och återställa isen. Företaget bestrider genom att hänvisa till att de fått uppdraget att sanda alla ishala ytor. Suraadvokaten Filip Skräpström tror att det kommer att avgöras i tvekamp eller domstol.

Hinner inte med snöröjning

Tack vara att snöröjningsentreprenören sagts upp så är det nu brist på snöröjarfordon i länet. Snöröjningen hinns inte med i önskvärd utsträckning, meddelar kommunen trots att Snöskottarlaget skyfflar på för fullt..

Som kompensation lånar kommunen ut skidor till de som vill ta sig fram.

Brand-Jösse med långa slangen

Eldade upp sitt eget hus

En mindre villa brann upp i lördags. Den äldre kvinnan som bodde där frös, och satte eld på köksbordet för att få upp värmen. Det fungerade bra men inte bara den sköna värmen spreds snabbt vidare och till slut brann hela huset upp. Damen ifråga klarade sig med nöd och näppe tack vare brandkårens insats. Hon ville helst stanna kvar i värmen men lockades ut med en fårskinnspäls och fem bingolotter och kunde omändertas.

– Det var Bingolotterna som till slut övertygade henne, säger Brand-Jösse med långa slangen.

Semmeldagen närmar sig

Tisdag den 13 är det åter dags för Semmelmästerskapet i Sura. Hedströms Bageri är i full fart med att baka de eftertaktade läckerheterna. Förutom standarsemlan så tillreds även de traditionella saffranssemlan med russin, ansjovissemlan, chokladsemlan, veggosemlan (med grönsaker) samt årets nyhet: chilisemlan.

Vinnarbilden 2023

Semmeltävlingen börjar kl 17:00 i Folkets Hus och direktsänds via P4 Sportradion. Fjolårsmästaren Herman Medelvårta, som sväljer dem hela, ligger i träning och har ambitionen att slå rekordet från i fjol då han fick i sig 36 semlor på 47 minuter. I år möter han 12 medtävlade som legat i träning. En av dem har till och med varit på Semmelläger. Folkets Hus meddelar att det endast finns ett fåtal biljetter kvar.

Tack och ajö för idag gott folk.Kör försiktigt och räck ut handen när ni svänger.

// För Bruksbladet: Stödbensmatematiker Evald Literprick

Vill du ha Bruksblads-uppdateringar i din mail? Prenumerera längst ned på sidan. De 200 första får det gratis.

Lämna en kommentar