Vad händer med Kolbäcksån?

Vi läser alarmerande rapporter om att de smältande isarna kan få golfströmmen att ändra riktning. Men även Kolbäcksån kan vända riktning, eftersom vattentrycket söderifrån utgör stor påverkan, menar vattenvakten vid Kolbäck. Det skulle innebära att alla slussportar är felvända.

Ny maskin på hjulverkstan

Bruket har investerat i en ny halvautomatisk järnvägshjulsmaskin som kan öka produktionstakten, meddelar PR-chefen Malte Modlös. 

– Den medför att det blir mindre slitsamt för anställda på hjulverkstan. Och det är en förunderlig maskin som vi är först i Europa med. Vi fattar knappt hur den fungerar, men järnvägshjul ska den kunna göra. Den ska bara finjusteras så att de passar svensk standard.

– Jaha, mumlar Blixt-Manne, och bruksanvisningen är på kinesiska, va?

Och vinnare blev…

Helt oväntat så tog Tant Snuskig och Dragspels-Arne hem första pris med sin låt ”Gunga mig som en gunghäst” på  Sura Seniorers Musikkväll på Gyllene Hjulet. Vinnarparet belönades med blommor och gratis busskort i 3 månader. Kvällen i ära var maskeringen ny för dagen. Inga övriga tävlande var anmälda. Sura Seniorer hade dock en trevlig helkväll meddelar ordförande Holker ”Sexpack” Literflöjt.

Öppet Hus på Bruksbladet

Vår moderna digtala tryckmaskin i arbete
Blixt-Manne

Vi tänkte bjuda in våra kära läsare på en rundtur med fika på vår redaktion där tidningen framställs. Det kan vara kul att se hur nyhetsflödet fungerar kanske. Vi visar upp vår fina tidningsmaskin och vår alerta fotograf Blixt-Manne kommer att dokumentera eventet. Vi återkommer med datum längre fram när snön försvunnit.

Sportlov för lediga

Här är några av de aktiviteter som erbjuds under veckan:

  • Pastasåsens Ridklubb bjuder in till ridning på gunghästar
  • Badhuset fortsätter med 200m hindersimning på lördagar
  • Hedstöms Café bjuder på provsmakning av udda bakverk
  • Sura Skidklubb tävlar i Pulka uppför Snickarbacken
  • Paddelcenter har kurser hur man använda paddlar
  • Polisstationen erbjuder prova på en natt i häktet med frukost
  • Parklaget lockar med snöskottartävling på allmän mark

Ny typ av elmotor utvecklad  i Sura

Som vi vet har Sura alltid varit i framkant när det gäller teknik. Nu har Mutter-Ove presenterat en helt ny typ av elmotor som tar sin kraft från luften. I en unik kammare sugs luft in och omvandlas till vätgas som blir till elektrisk ström i en bränslecelll som driver motorn. Om detta fungerar i praktiken så är det ett stort genombrott, säger Mutter-Ove.

/ För Bruksbladet: Reservturist Elon Parkspänne

Skyll dig själv! Prenumerera på Bruksbladet så får du mail när ett nytt nummer är ute.
Finns EJ att köpa i kiosken, Knappen har vi lagt längst ned på sidan.

Lämna en kommentar