Tunghäfta och skrivkramp

Det värsta som kan hända en lovande journalist är skrivkramp och att bli helt ordlös. Pandemin gjorde det med hela Bruksbladets redaktion. Även chocken av Pruttins krig med Ukrajna gjorde oss livlöst mållösa och verbalt förlamade för lång tid. Vi har kämpat oss tillbaka genom att träna på enstaviga ord under lång tid,

Nu har vi i alla fall dammat av skrivmaskinen och satt in nytt färgband i Remington och gjort de första anslagen. Fotograf Blixt-Manne har satt i en ny rulle i sin Instamatic, Så var startar vi?

Vårdcentralen öppnar igen

Suras Vårdcentral fick stängas under pandemins tredje våg, då all personal insjuknade. Nu öppnar den igen, men utan personal. Man introducerar två vårdavdelningar, en för självhjälp och en för personlig hjälp.

I Självhjälpsavdelningen hittar vi starthäftet ”Ställ din egen diagnos” med behandlingsförslag där man själv kan bestämma vad som är fel, till exempel migrän, demens, mässlingen, blindtarmsinflammation, hjärnsläpp eller fysisk åverkan. I lokalen finns sedan hyllor med allehanda läkemedel och mediciner, gör-det-självkit för mindre operativa ingrepp, gips och diverse smärtstillande medel. Efter ställd självdiagnos plockar man med sig det som rekommenderas och betalar i en brevlåda vid utgången.

Den bemannade avdelningen finns i ett mindre rum där vi hittar en en inlånad telefonkiosk från Televerket med direktlinje till jourhavande personal.

Inge Vidare visar hur smidig självbetjöningen fungerar

– På det här sättet så garanterar vi att personalen inte blir smittade igen, säger socialnämdens orförande Inge Vidare.
– Men är det inte en risk att folk ställer fel diagnos och felmedicinerar? frågar vi.
– Jo, en viss felprocent har vi räknat med. Men hellre det än ingen vård alls.

Mustaschkampen

Vem har Suras största mustasch? Kampen avgjordes i december och först nu har vi fått tillfälle att träffa vinnaren, major Kurt-Allan Blanksits, Sura Hemvärn, tog hem priset för andra året i rad. Vi gratulerar och överlämnar 20 kg skäggvax.

Akut vattenläcka vid Brukshotellet

Natten till lördagen brast en stor vattenledning vid Brukshotellet. Vattnet steg 20 cm över mark och trängde in i hotellets reception. Ägaren agerade snabbt och ringde runt och köpte upp hela lagret av gummistövlar från skohandlarna i Sura, som sedan delades ut till hotellets gäster. Sura Vatten & Avlopp anlände på morgontimmarna och kliade sig i huvudet och slutligen erbjöd även gummiflottar till hotellgästerna. Någon förklaring till läckan har inte meddelats men man misstänker det höga vattenståndet i Kolbäcksån.

Hur ska Sura klara klimatmålen?

En enig forskarskara liksom FN och WHO är överens om att utsläppen av koldioxid och människogaser just nu påskyndar klimatförändringarna allt snabbare. Så vad gör Sura för att bidra till minskade utsläpp? Vi frågade runt.

Restaurangägare Brynolf Mustig, Gyllene Hjulet kommer att sluta servera bruna bönor. Sura Bruk meddelar att man projekterar för ett litet kärnkrafverk som drivs av biobränsle, dvs kärnor från Äppelparken. Kwarnströms Åkeri ser inge lösning för sin verksamhet och samma sak säger Bil & Motor. Det behövs laddstationer om vi ska sluta släppa ut skit i trafiken – vi har börjat med att ha ett par batteridrivna A-traktorer till försäljning.

Vad är då kommunens planer gällande laddning?
– För närvarande har vi inga planer alls. Vi har fullt upp med att leta pengar så vi kan betala de höga elräkningarna, säger miljösekreterare Majsan Lögnkvist,

Mutter-Ove är mer optimistisk och satsar på ren energi. Han kommer inom kort att erbjuda kommunen att köpa in sig i ett vätgasdrivet kraftverk ute vid Snickarbacken.

Bruksbladet har ersatt tjänste-Saaben med elcyklar (och vår Remington skrivmaskin är helt manuell). Blixt-Manne har gått ett steg till och slutat med ärtsoppa till pannkakorna.

// För Bruksbladets återkomst: Krut-Janne Bältfisk, Larviga Soldater, Kneipbyn.

Lämna en kommentar